Informatieplicht Energiebesparing

Geldt de informatieplicht energiebesparing voor jou? Dan heb je sinds 2019 ook een informatieplicht. Je geeft ééns in de vier jaar door welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen. Vanaf 1 juli 2023 start de nieuwe ronde. Vanaf dan kun je via het nieuwe formulier aan je informatieplicht voldoen. De deadline is 1 december 2023.

Wat houdt deze informatieplicht energiebesparing in?

Verbruikt jouw bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas? Dan moet je alle energiebesparende maatregelen nemen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Verbruik je minder, dan geldt deze plicht niet voor jou. De energiebesparingsplicht gaat vanaf 2023 ook over maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder die geen energie besparen, maar wel CO2-uitstoot verminderen. Denk hierbij aan het opwekken van hernieuwbare energie en het overstappen naar een energiedrager met een lagere CO2-uitstoot.

Erkende Maatregelenlijst (EML)

Als je aan de energiebesparingsplicht moet voldoen, moet je alle energiebesparende maatregelen nemen die je binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Welke acties je precies moet (laten) uitvoeren is afhankelijk van je bedrijfstak. Sommige erkende maatregelen zijn alleen op een natuurlijk moment van toepassing. Denk aan bijvoorbeeld het isoleren van jouw ramen voor beter isolerend glas tegelijk met een gevelrenovatie. Op de website van RVO vind je de erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing voor negentien bedrijfstakken.

Waar rapporteer je?

Gebruik het stappenplan om te bepalen welke overheidsorganisatie voor jou de milieuregels bepaalt en welke plichten voor jou van toepassing zijn.
Heb je een Informatieplicht? Bepaal dan met het stappenplan welke Erkende Maatregelenlijst (EML) voor jou geldt en wat de lijst op hoofdlijnen inhoudt. Het stappenplan is een hulpmiddel.
Doorloop, voordat je gaat rapporteren, de voor jou relevante categorieën op de EML met de daarbij behorende erkende maatregelen.
Het echte rapporteren doe je in eLoket. Hier log je in met de eHerkenning van niveau 2 of hoger.
Let op: heb je al wel eHerkenning maar niet het juiste niveau of de juiste machtiging? Neem dan op tijd contact op met de leverancier van jouw eHerkenningsmiddel of met de machtigingenbeheerder van jouw bedrijf.

Belangrijk om te weten

Gemeenten of Omgevingsdiensten controleren of ondernemers aan de energiebesparingsplicht voldoen. Het kabinet heeft daar extra geld voor vrijgemaakt. Ga direct aan de slag en voorkom boetes. Wat kun je zelf oppakken en wat moet je laten uitvoeren?
Zorg dat je concrete plannen om te verduurzamen klaar hebt liggen. De kans is dan groter dat je bij een controle van de gemeente eerst een waarschuwing krijgt in plaats van een boete.

Terug naar Energie